Beercan chicken

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 1,5 uur

Ingrediënten
• 1 kip, 1,5 a 2 kg
• 1 theelepel mosterdpoeder

• 1 theelepel uienpoeder

• 1 theelepel paprikapoeder

• 1 theelepel zeezout

• 1 theelepel knoflookpoeder

• 1 theelepel korianderpoeder
• 
1 theelepel komijnenpoeder

• 1 theelepel vers gemalen zwarte peper

• 
2 theelepels olijfolie (andere olie mag ook)

• 1 bierblik
• 
hickory rookhout voor de barbecue



Voorbereiding
Week het rookhout van te voren (minimaal een paar uur) in water, eventueel kunt u ook whiskey of iets dergelijks aan het water toevoegen. Leg het rookhout direct op de briketten of houtskool of in de daarvoor bestemde smoker voor gasbarbecues.

Nat hout geeft meer smaak en rook. Barbecue met de deksel dicht zorgt voor een extra 'rokerige' smaak in de gerechten.

Mix in een bakje alle ingrediënten voor de rub.

Haal het overtollige vet van de kip en was en droog haar af met keukenrol. Wrijf de kip aan de binnen-, en buitenkant in met de olie en daarna met de rub. Zorg dat het in alle vouwtjes spleetjes zit. Laat minimaal een uur intrekken. Open het bierblikje en gooi de helft eruit. In het blikje kun je ook nog wat kruiden stoppen, bijvoorbeeld tijm, knoflook, een uitje etc.

Het rookhout doe je vervolgens in het daarvoor bestemde bakje en plaatst die in de BBQ.

Bereidingswijze
Steek de bbq aan, ik hou de BBQ op zon 150C. Schuif nu de kip over het halfvolle blikje en zorg dat er een driepoot ontstaat. Hierdoor ontstaat een redelijk stabiele houding voor de kip. Het gat in de nek kun je dicht maken met het losse vel of een stuk wortel. Hierdoor blijft er nog meer vocht in de kip, resultaat: heerlijk mals vlees.

Wacht tot het hout gaat roken. Dan gaat de kip op de BBQ. Zet het geheel niet direct boven de vlammen maar ernaast. De klep van de barbecue gaat vervolgens dicht zodat er een soort oven effect ontstaat. Mijn ervaring is; hoe langer de bereidingstijd hoe smakelijker en malser het vlees. De meeste kippetjes zijn klaar na iets langer dan 1 uur.

Serveertips
Een salade en wat frietjes, of een stokbroodje.